Μικροβιολογικό Εργαστήριο
Μοριακής Βιολογίας - Κυτταρογενετικής

esyd logo
Κλινικές δοκιμές
Αρ.: 1131

Σεξ: Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να πάρει τη σωστή απόφαση

Όλοι οι φίλοι / φίλες μου έχουν κάνει σεξ…

Μην ντρέπεστε γιατί όλοι / όλες λένε ότι «το έχουν κάνει». Μπορεί να λένε κάτι τέτοιο γιατί θέλουν να δείχνουν έμπειροι, άνετοι και δημοφιλείς. Μπορεί να σας περιγράφουν σκηνές που είδαν στην τηλεόραση, στα περιοδικά ή ακόμη και στο ίντερνετ σαν εμπειρίες τους.
Μην πιέζεστε από τέτοιες εξομολογήσεις… Κανένας δεν μπορεί να σας υποδείξει τι θα κάνετε με το σώμα σας ή πότε θα το κάνετε. Το να κάνετε σεξ για να φαίνεστε σαν τους άλλους, δεν θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα ή ότι ωριμάσατε. Το πότε θα κάνετε σεξ είναι ιδιωτική υπόθεση, που δεν δημοσιοποιείται και σίγουρα δεν είναι στοιχείο αξιοσύνης και χειραφέτησης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχω κάνοντας σεξ;

Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: έρπης, χλαμύδια, μυκόπλασμα, μυρμηκιές γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, ιός HPV, γονάρροια, ηπατίτιδες B, C, σύφιλη και HIV.
Τα κορίτσια που ξεκινούν τη σεξουαλική ζωή πριν την ηλικία των 18 ετών, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πώς θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμος / έτοιμη;…

Το σώμα μπορεί να σας δίνει σημεία ότι είστε έτοιμος / έτοιμη. Είναι φυσιολογικό! Όμως δεν ακούμε μόνο το σώμα μας. Οι αξίες, τα πιστεύω και τα συναισθήματά μας παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στο να διαλέξουμε το σωστό χρόνο.
Ένα σίγουρο σημάδι ότι δεν είστε έτοιμος / έτοιμη είναι αν αισθάνεστε νευρικότητα, αβεβαιότητα, ανησυχία ή πίεση. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε, όπως οι γονείς σας ή ένας ψυχολόγος.

Αν με αγαπούσες, θα το έκανες…

Μην αφήσετε κανένα να χρησιμοποιήσει αυτή τη σκέψη για να σας εξαναγκάσει να κάνετε σεξ. Ακόμη και αν σας αρέσει αυτό το άτομο, μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Να κάνετε σεξ για να κρατήσετε κάποιο σύντροφο, δεν δουλεύει σχεδόν ποτέ, αλλά ακόμη και αν συμβεί δεν θα αισθάνεστε ποτέ καλά για το λόγο που πήρατε αυτή την απόφαση. Αν κάποιος διαλύσει τη σχέση του μαζί σας γιατί δεν κάνετε σεξ, τότε να είστε σίγουροι ότι από την αρχή δεν άξιζε.

Αποφάσισα να προχωρήσω…

Αν πρόκειται να κάνετε σεξ, πρέπει να ξέρετε για όλους τους κινδύνους και να πάρετε τα μέτρα προστασίας. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό. Σας προστατεύει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τι είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

Είναι μολύνσεις τις οποίες μπορείτε να κολλήσετε από το σύντροφό σας, που πάσχει ή είναι υγιής φορέας, όταν κάνετε έρωτα. Το σεξ περιλαμβάνει τη συνουσία, το στοματικό έρωτα, τον πρωκτικό έρωτα και την επαφή δέρμα με δέρμα.

Πως μπορώ να προστατευτώ;

Ο μόνος σίγουρος 100% τρόπος είναι ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕΞ. Χρειάζεται ακόμη και μόνο μία σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα για να το κολλήσουμε.
Αγόρια και κορίτσια εμβολιαστείτε για την ηπατίτιδα Β, αφού ελεγχθείτε πριν με εξετάσεις αίματος αν έχετε αντισώματα ή αν είστε υγιής φορέας. (εξετάσεις: HbsAg, auti Hbs, auti Hbc).
Κορίτσια, νεαρές κοπέλες συζητείστε με το γιατρό σας για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV.
Συζητήστε με το γιατρό σας αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε σπερματοκτόνο αλοιφή. Έρευνες έχουν δε3ίξει ότι αυτά τα προϊόντα έχουν μονοξυνόλη – q μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο να κολλήσουμε ένα τέτοιο νόσημα.

Πως μπορώ να καταλάβω αν ο / η σύντροφός μου πάσχει;

  • Δεν μπορείτε να το καταλάβετε τις περισσότερες φορές.
  • Μπορεί ούτε ο σύντροφός σας να το γνωρίζει, να είναι δηλαδή υγιής φορέας, που σημαίνει ότι μεταδίδει τη νόσο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν νοσεί.
  • Μερικοί παράγοντες κινδύνου είναι οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι, η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Προστατέψτε ούτως ή άλλως τον εαυτό σας!

Πως μπορώ να μάθω αν έχω κολλήσει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα;

Εάν έχετε ενεργό σεξουαλική ζωή, να ελέγχεστε μία φορά το χρόνο για τα παρακάτω:

Άνδρες
Hbs Ag Ηπατίτιδα Β
Hbc Ηπατίτιδα Β
AutiHbs Ηπατίτιδα Β
Anti HBC ηπατίτιδα C
Anti HIVI, II AIDS
RPR, VDRL, σύφιλη

Καλλιέργεια σπέρματος για:
κοινά μικρόβια
μυκόπλασμα
χλαμύδια
εξέταση από ουρολόγο

Γυναίκες
Hbs Ag
Hbc
AutiHbs
Anti HBC
Anti HIVI, II
RPR, VDRL

Καλλιέργεια κολπικού:
κοινά μικρόβια
μυκόπλασμα
χλαμύδια
HPV DNA τεστ
εξέταση από γυναικολόγο

ΣΥΦΙΛΗ

Τι είναι η σύφιλη;

Η σύφιλη είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, η οποία προκαλείται από ένα τύπο βακτηρίων γνωστά σαν σπειροχαίτη. Είναι πολύ μικρά και μπορούν να ζήσουν οπουδήποτε μέσα στο σώμα.
Η σπειροχαίτη μεταδίδεται από το άτομο που πάσχει από σύφιλη σε ένα άλλο με τη σεξουαλική οδό (κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ). Η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την έγκυο μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν θα κολλήσετε σύφιλη από αντικείμενα, όπως πετσέτα, χερούλι πόρτας ή λεκάνη τουαλέτας.

Στα πρώιμα στάδια η σύφιλη θεραπεύεται εύκολα. Αν όμως μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα μέχρι και θάνατο. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζετε όσα μπορείτε περισσότερα για την ασθένεια αυτή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η σύφιλη διακρίνεται σε διάφορα στάδια:

Πρωτοπαθής σύφιλη:
Στο πρώτο στάδιο της νόσου, κόκκινα επίπεδα και καμιά φορά φυσαλιδώδη έλκη, ανώδυνα στον κόλπο, στον πρωκτό, στο πέος ή στο στόμα. Συχνά υπάρχει μόνο ένα έλκος, κάποιες φορές περισσότερα. Αυτού του είδους το έλκος λέγεται πρωτοπαθές ή σκληρό έλκος. Τα πρωτοπαθή έλκη εμφανίζονται εκεί που η σπειροχαίτη ήρθε σε επαφή με τον υγιή. Σε αυτό το στάδιο μπορεί ο ασθενής να έχει και διογκωμένους λεμφαδένες.
Μετά από μερικές εβδομάδες το σκληρό έλκος θα εξαφανιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πλήρης θεραπεία. Στην πραγματικότητα η φλεγμονή δεν θεραπεύτηκε, η ασθένεια θα συνεχίσει να χειροτερεύει.
Η σύφιλη είναι πολύ μεταδοτική στο πρώτο στάδιο, το οποίο μπορεί να μας ξεφύγει, γιατί τα σκληρά έλκη είναι ανώδυνα και μπορούν να εμφανιστούν σε σημεία του σώματος που δεν είναι εύκολο να το δούμε, όπως στο στόμα και στον πρωκτό. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μολύνθηκαν, αλλά παρόλα αυτά μεταδίδουν τη νόσο.

Δευτεροπαθής σύφιλη:
αν η σύφιλη δεν θεραπευτεί, το άτομο θα εμφανίσει ένα εξάνθημα (ιδιαίτερα στα πέλματα των ποδιών, παλάμες και χέρια) και συμπτώματα γρίπης όπως πυρετό και αδιαθεσία. Μερικές φορές το εξάνθημα μοιάζει με το εξάνθημα άλλων νοσημάτων. Άλλες φορές εμφανίζεται στα χείλη, στο στόμα, στο λαιμό, στον κόλπο και στο πρωκτό. Πολλοί ασθενείς με δευτεροπαθή σύφιλη δεν έχουν καθόλου έλκη.
Το δευτεροπαθές αυτό στάδιο συνήθως διαρκεί 1 – 2 εβδομάδες και θα φύγει με ή χωρίς θεραπεία. Αν όμως η φλεγμονή δεν θεραπευτεί η νόσος προοδευτικά εξελίσσεται. Η σύφιλη εξακολουθεί να είναι μεταδοτική στο στάδιο αυτό.

Λανθάνουσα σύφιλη:
Αν η σύφιλη δεν έχει θεραπευτεί ακόμη, ο ασθενής περνά μία περίοδο που λέγεται λανθάνουσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, αλλά η ασθένεια είναι ακόμη εκεί. Ακόμη και αν η νόσος «κρύβεται», οι σπειροχαίτες είναι ακόμη μέσα στο σώμα. Η σύφιλη μπορεί να μείνει λανθάνουσα για πολλά χρόνια.

Τριτογενής σύφιλη:
Αν η σύφιλη δεν έχει ακόμη θεραπευτεί, είναι γνωστή ως τριτογενής. Αυτό σημαίνει ότι οι σπειροχαίτες έχουν διασκορπιστεί σε όλο το σώμα και μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οστά. Τα συμπτώματα αυτού του σταδίου είναι αδυναμία βαδίσματος, προοδευτική τύφλωση και ακόμη και ο θάνατος.

Πόσο διάστημα περνάει μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα;

Ένας που έχει εκτεθεί στη σπειροχαίτη, που προκαλεί τη σύφιλη θα παρατηρήσει το σκληρό έλκος μετά από 10 ημέρες έως και 3 μήνες αργότερα, με μέσο όρο περίπου 3 εβδομάδες. Αν η σύφιλη δεν θεραπευτεί, το δεύτερο στάδιο της νόσου έρχεται μετά από 2 – 10 εβδομάδες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι πολλοί άνθρωποι ποτέ δεν παρατηρούν συμπτώματα της σύφιλης. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να ελέγχεστε για τη νόσο, ακόμη και αν δεν έχετε τίποτα.

Τι μπορεί να συμβεί;

Η σύφιλη μπορεί να είναι μία πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας ασθένεια, αν παραμείνει αθεράπευτη. Σε αγόρια και κορίτσια οι σπειροχαίτες μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα και να επηρεάσουν σημαντικά όργανα. Εγκεφαλικές βλάβες και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να προκληθούν, πολλά από τα οποία, δεν μπορούν να θεραπευτούν. Μία έγκυος που νοσεί από σύφιλη, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί της. Η σύφιλη επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ο ασθενής να μολυνθεί από τον ιό AIDS, γιατί ο ιός HIV μπορεί να μπει πιο εύκολα στον οργανισμό, μέσα από το σκληρό έλκος.

Πως μπορώ να προφυλαχθώ από τη σύφιλη;

Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθεί κανείς από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, είναι να μην κάνει σεξ… Είναι σημαντικό κάθε φορά που κάνετε σεξ να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

HIV και AIDS

Τι είναι το AIDS;

Είναι μία από τις πιο σοβαρές, θανατηφόρες ασθένειες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα 42.000.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV που είναι η αιτία του AIDS και περισσότεροι από 3.000.000 κάθε χρόνο πεθαίνουν από σχετιζόμενες με το AIDS ασθένειες.

Αιτία του AIDS είναι ο ιός HIV, ο οποίος καταστρέφει έναν τύπο προστατευτικών κυττάρων του σώματος, τα CD4 βοηθητικά λεμφοκύτταρα. Αυτά τα λεμφοκύτταρα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, που καταπολεμά τις φλεγμονώδεις ασθένειες. Όσο ο ιός HIV καταστρέφει αυτά τα λεμφοκύτταρα, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν, παρουσιάζουν σοβαρές λοιμώξεις, τις οποίες κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχαν. Γίνονται δηλαδή ανοσοανεπαρκή άτομα και αυτή η κατάσταση λέγεται σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας = AIDS.

Όσο η ιατρική κοινότητα μαθαίνει όλο και πιο πολλά για τον ιό HIV, τόσο πιο αποτελεσματικά φάρμακα παράγονται. Αυτά είναι αποτελεσματικά στην καθυστέρηση προόδου της εξέλιξης της νόσου και οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο, ζούνε περισσότερο. Όμως ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV και το AIDS.

Πως μεταδίδεται το AIDS;

Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί από το μολυσμένο άτομο σε άλλο με το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Ομάδες ατόμων και συνήθειες υψηλού κινδύνου για την μετάδοσή του είναι:

  • σεξ χωρίς προστασία (κολπικό, στοματικό, πρωκτικό)
  • χρήση ίδιων βελόνων σε χρήστες ναρκωτικών και αυτών που κάνουν τατουάζ με βελόνες
  • άτομα που έχουν άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως σύφιλη, γεννητικό έρπη, χλαμύδια, γονόρροιαή βακτηριακή κολπίτιδα, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό HIV.

Εάν μία έγκυος είναι HIV θετική, το νεογέννητο κινδυνεύει να μολυνθεί κατά τη διάρκεια της γέννας ή του θηλασμού. Δεν κολλάτε AIDS από χειραψία, βήχα, φτάρνισμα ή επειδή κάθεστε κοντά σε κάποιον ασθενή με AIDS. Τα κουνούπια δεν μεταφέρουν τον ιό.

Πως επηρεάζει ο ιός HIV το σώμα μας;

Ένας υγιής οργανισμός είναι εφοδιασμένος με CD4 βοηθητικά λεμφοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμούν συγκεκριμένες λοιμώξεις. Αυτό το κάνουν λειτουργώντας σαν αγγελιοφόροι για άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία ενεργοποιούνται.

Ο ιός HIV επιτίθεται στα CD4 κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να πολλαπλασιαστεί. Τα επηρεασμένα έτσι CD4 δεν μπορούν να εκτελέσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του και το σώμα χάνει την ικανότητά του να αντισταθεί στις λοιμώξεις.

Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής να μην μπορεί να αντισταθεί σε λοιμώξεις όπως η φυματίωση, η πνευμονία από Pneumocystis cavini, η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα. Οι ασθενείς με AIDS έχουν την τάση να χειροτερεύουν ειδικά αυτοί που δεν παίρνουν την ειδική θεραπεία τους.

Το AIDS μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σύστημα του σώματος. Το κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα επιτρέπει σε ορισμένους καρκίνους να αναπτυχθούν (λέμφωμα, σάρκωμα, καροσί). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής να ξεκινήσει νωρίς τη θεραπεία του.

Πως μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από τον ιό HIV;

Με μία ειδική εξέταση αίματος: αντισώματα έναντι HIV, I, II. Δεν χρειάζεται να είστε νηστικός για την εξέταση αυτή.

Τι συμπτώματα έχει ο ασθενής με AIDS;

Σοβαρά συμπτώματα της HIV λοίμωξης και το AIDS μπορεί να μην εμφανιστούν για 10 περίπου χρόνια και ακόμη περισσότερο. Το διάστημα αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλά άτομα δείχνουν και αισθάνονται υγιή για χρόνια, ενώ είναι μολυσμένα από τον ιό HIV. Μπορούν να μολύνουν άτομο ακόμη και την περίοδο, που δεν έχουν συμπτώματα. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του AIDS είναι:

  • σημαντική αδυναμία, κούραση
  • αιφνίδια απώλεια βάρους
  • συχνοί πυρετοί της τελευταίες εβδομάδες χωρίς εμφανή αίτια
  • πολλοί ιδρώτες νυκτερινοί
  • διογκωμένοι λεμφαδένες
  • φλεγμονές που προκαλούν εξανθήματα στο στόμα, στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό
  • λευκές κηλίδες στο στόμα ή στο λαιμό
  • χρόνια διάρροια
  • χρόνιος βήχας
  • προβλήματα μνήμης
  • τα κορίτσια έχουν συχνές μυκητιασικές λοιμώξεις που δεν θεραπεύονται με τα συνηθισμένα φάρμακα και πυελικές λοιμώξεις (ωοθήκη, σάλπιγγα, μήτρα).


Γονόρροια

Τι είναι η γονόρροια;

Η γονόρροια είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται στο βακτήριο Neisseria gonorrhoeare. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από τον ένα στον άλλο ε τη συνουσία, το στοματικό ή πρωκτικό σεξ, ακόμη και αν το άτομο που έχει μολυνθεί δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί ακόμη να μεταδοθεί από την μητέρα στο μωρό κατά τη γέννηση. Δεν κολλάτε γονόρροια από πετσέτα, πόμολο πόρτας ή κάθισμα τουαλέτας.

Πως μπορεί ένα κορίτσι να ξέρει αν μολύνθηκε;

Ένα κορίτσι που έχει γονόρροια είναι δυνατόν να μην έχει συμπτώματα καθόλου ή να είναι τόσο ήπια ώστε να μην τους δώσει την απαιτούμενη προσοχή, μέχρι να γίνουν πιο σοβαρά. Σε μερικές περιπτώσεις τα κορίτσια έχουν ένα αίσθημα καψίματος όταν πάνε να ουρήσουν, ή έχουν κιτρινοπράσινες κολπικές εκκρίσεις ή κάποια εμφανίζουν αίμα ανάμεσα στις περιόδους τους.
Αν η γονόρροια εξαπλωθεί και μολύνει τη μήτρα ή τις σάλπιγγες, μπορεί να έχουμε κοιλιακό πόνο, πυρετό και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Για να ξέρουμε με σιγουριά ότι ένα κορίτσι έχει γονόρροια πρέπει να κάνει την εξέταση:

  • καλλιέργεια κολπικού υγρού για γονόκκοκο.
  • άμεση εξέταση κολπικού υγρού.

Δεν πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει κολπικές αλοιφές ή απόθετα τουλάχιστον για δυο 24ωρα πριν την εξέταση.

Πως μπορεί ένα αγόρι να ξέρει αν μολύνθηκε;

Και τα αγόρια μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, ενώ κάποια συχνά αισθάνονται ένα κάψιμο κατά την ούρηση και έχουν ένα ασπροκίτρινο έκκριμα από την ουρήθρα.
Το αγόρι πρέπει να κάνει την εξέταση:

  • καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος για γονόκοκκο. Το δείγμα το παίρνει ο ουρολόγος ή ο μικροβιολόγος. Συνήθως γίνεται το πρωί που το έκκριμα είναι περισσότερο.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να εμφανιστούν συμπτώματα;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 2 – 7 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με το βακτήριο. Στα κορίτσια ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Τι μπορεί να συμβεί;

Η γονόρροια μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη αν μείνει αθεράπευτη ακόμη και για κάποιον που έχει ήπια ή και αθόλου συμπτώματα. Στα κορίτσια η φλεγμονή μπορεί να προχωρήσει στη μήτρα, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Η γονόρροια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο νεογέννητο, όπως μηνιγγίτιδα και μία λοίμωξη στο μάτι που αν μείνει αθεράπευτη οδηγεί στην τύφλωση.
Στα αγόρια η γονόρροια μπορεί να εξαπλωθεί στην επιδυδιμήδα, προκαλώντας πόνο στην περιοχή των όρχεων και την ανάπτυξη ουλώδους ιστού, που μπορεί να γίνει αιτία ανδρικής υπογονιμότητας.
Σε αγόρια και κορίτσια η αθεράπευτη γονόρροια μπορεί να επηρεάσει άλλα όργανα και μέρη του σώματος, όπως το λαιμό, τα μάτια, την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα.

Πως θεραπεύεται η γονόρροια;

Αν έχει γίνει η διάγνωση ότι πάσχετε από γονόρροια, ο γιατρός θα σας συστήσει αντιβιοτικά για να θεραπεύσει τη λοίμωξη. Οποιοσδήποτε με τον οποίο είχατε σεξουαλική επαφή πρέπει να κάνει την κατάλληλη μικροβιολογική εξέταση και να πάρει θεραπεία αμέσως. Αυτό περιλαμβάνει κάθε ερωτικό σύντροφο που είχατε τους τελευταίους 2 μήνες, ή τον τελευταίο σας ερωτικό σύντροφο αν έχουν περάσει περισσότερο από 2 μήνες από την τελευταία σας σεξουαλική επαφή. Η γρήγορη θεραπεία θα μειώσει τους κινδύνους των επιπλοκών αλλά και τις πιθανότητες να ξαναμολυνθεί από τον ερωτικό του σύντροφο ξανά. Μπορείτε να ξαναμολυνθείτε από γονόρροια ακόμη και αν έχετε θεραπευτεί.

Ηπατίτιδα Β

Τι είναι η ηπατίτιδα Β;

Ηπατίτιδα είναι η ασθένεια του ήπατος. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο με το αίμα και τη σεξουαλική επαφή. Μεταδίδεται από βελόνες χρησιμοποιημένες, μολυσμένες, είτε αυτών που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, είτε αυτών που κάνουν τα τατουάζ. Η έγκυος γυναίκας μπορεί να μεταδώσει τον ιό της ηπατίτιδας Β στο νεογέννητο. Δεν κολλάτε ηπατίτιδα Β από αντικείμενα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κάποιος που περνά ηπατίτιδα Β μπορεί να έχει συμπτώματα γρίπης, όπως κούραση, ναυτία, ανορεξία, μικρή πυρετική κίνηση εμετό, κοιλιακό πόνο ή πόνο κάτω από το δεξιό υποχόνδριο, όπου βρίσκεται το ήπαρ.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει ίκτερο, να κιτρινίσει το «ασπράδι» του ματιού και να σκουρύνει, τα ούρα του που παίρνουν ένα σχεδόν καφέ χρώμα.

Πόσο χρονικό διάστημα περνάει μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα;

Κάποιος που ήρθε σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας Β και δεν είχε αντισώματα, θα εμφανίσει συμπτώματα 1 – 4 μήνες μετά. Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο ήπιες ενοχλήσεις που ούτε καν θα τις παρατηρήσουν, όμως εξακολουθούν και μεταδίδουν τον ιό.

Μερικοί θα κουβαλούν τον ιό στο σώμα τους και θα τον μεταδίδουν στους άλλους για πάντα. Λέγονται υγιείς φορείς. Δεν νιώθουν τίποτα, είναι και φαίνονται απόλυτα υγιείς. Μεταδίδουν όμως στους άλλους τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Πως μπορώ να μάθω αν είμαι φορέας της ηπατίτιδας Β;

Αυτό μπορεί να γίνει με τις ειδικές εξετάσεις αίματος:

  • Αυστραλιανό αντιγόνο (Hbs Ag)
  • Αντισώματα έναντι του αντιγόνου (anti Hbs)
  • Αντισώματα έναντι του πυρήνα του αντιγόνου (anti Hbc)
  • Δεν χρειάζεται να είστε νηστικός για τις εξετάσεις αυτές.

Πως μπορώ να προφυλαχθώ;

  • Χρησιμοποιείστε πάντα προφυλακτικό σε κάθε ερωτική επαφή, θυμηθείτε ότι ο φορέας δείχνει, είναι απόλυτα υγιής, αλλά μεταδίδει τον ιό.
  • Μην πιάνετε το αίμα άλλου με γυμνά χέρια.
  • Μην μοιράζεστε ξυραφάκια, σύριγγες ή οδοντόβουρτσες.
  • Αν θέλετε να κάνετε τατουάζ βεβαιωθείτε, ότι γίνεται η σωστή αποστείρωση της βελόνας.
  • Εμβολιαστείτε! Υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, το οποίο μας προσφέρει προστασία για περίπου 5 χρόνια. Γίνεται από την παιδική ηλικία, είναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στην εφηβεία πρέπει πρώτα να μετρήσετε τα αντισώματα που έχετε στο αίμα σας για την ηπατίτιδα Β και ανάλογα με τον αριθμό τους (τίτλος) ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε από 1 – 3 δόσεις.


Γεννητικές μυρμηκιές (ιός HPV)  Θηλώματα, κονδυλώματα

Τι είναι οι γεννητικές μυρμηκιές;

Είναι βλάβες που εντοπίζονται κοντά ή μέσα στα γεννητικά όργανα. Στα κορίτσια μέσα στον κόλπο, στο αιδοίο, στον τράχηλο της μήτρας ή στον πρωκτό. Στα αγόρια κοντά ή πάνω στο πέος, στο όσχεο, ή στον πρωκτό.

Μπορεί να είναι επίπεδες ή υπερυψωμένες, μία μόνη της ή πολλές, μικρές ή μεγάλες. Είναι άχρωμες ή έχουν το χρώμα του δέρματος. Πάντα δε φαίνονται με γυμνό μάτι και πολλές φορές κάποιος με αυτές τις βλάβες δεν γνωρίζει ότι τις έχει.

Αιτία τους είναι μία ομάδα ιών, που λέγεται HPV (ιός θηλωμάτων, κονδυλωμάτων). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV. Μερικοί από αυτούς προκαλούν τον κανονικό τύπο των μυρμηκιών που βλέπουμε στα χέρια και στα πόδια. Αυτές οι συνηθισμένες μυρμηκιές συνήθως προκαλούνται από τύπους ιών διαφορετικών από αυτών που είναι υπεύθυνοι για τις γεννητικές μυρμηκιές.

Περισσότεροι από 30 τύποι του ιού HPV προκαλούν γεννητικές μυρμηκιές. Αυτές μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο με τη σεξουαλική επαφή (κολπικό, στοματικό, πρωκτικό σεξ). Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις μεταδίδονται από τη μητέρα στο νεογέννητο κατά τη γέννηση. Δεν θα τις κολλήσετε από πετσέτα, χερούλι πόρτας ή κάθισμα τουαλέτας.

Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι συνηθισμένες σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Περίπου 1 στους 2 έχει μία τέτοια λοίμωξη. Όσο πιο δραστήριοι σεξουαλικά είστε, με εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχετε να έχετε HPV λοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Οι περισσότερες HPV λοιμώξεις δεν έχουν συμπτώματα. Έτσι λοιπόν κάποιος μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει την ασθένεια σε κάποιο άλλο άτομο χωρίς να το γνωρίζει. Παρόλο αυτά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ορατές μυρμηκιές.
  • Οι μυρμηκιές δεν προκαλούν ενοχλήσεις, όπως π.χ. φαγούρα ή πόνο ή τσούξιμο. Ο γιατρός μπορεί να τις διαγνώσει. Ψάχνοντας στο δέρμα με μεγεθυντικό φακό συχνά και χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα που τις κάνει εύκολα ορατές.
  • Το τεστ ΡΑΡ και το HPV DNA τεστ βοηθούν στη διάγνωση της HPV λοίμωξης.
  • Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν υπάρχει ορατή βλάβη ο ιός είναι ενεργός, δραστήριος και μπορεί να γίνει μολυσματικός. Όταν οι μυρμηκιές εξαφανίζονται, ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, αλλά με μικρότερη δύναμη να εξαπλωθεί.

Μετά από πόσο καιρό εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Το διάστημα είναι από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος μέχρι να εμφανιστούν οι μυρμηκιές, ο ιός όμως όλο αυτό το διάστημα ζει μέσα στο σώμα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, όλο όσοι έχουν σεξουαλική ζωή να ελέγχονται τακτικά.

Τι μπορεί να συμβεί;

Μερικές φορές αν μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Συχνά φεύγουν μόνες τους χωρίς θεραπεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τις αγνοήσετε.
Η HPV λοίμωξη σε μερικά κορίτσια μπορεί να γίνει επικίνδυνη εάν ο τύπος του ιού είναι υψηλής ογκογενετικής ικανότητας και μπορεί μετά από χρόνια να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Γι’ αυτό τα νέα κορίτσια που έχουν σεξουαλική ζωή πρέπει κάθε χρόνο να έχουν γυναικολογική εξέταση, τεστ PAP και κάθε 2 χρόνια HPV DNA τεστ.

Πως μπορώ να προφυλαχθώ;

Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό σε κάθε ερωτική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική). Να ξέρετε ότι τα προφυλακτικά δεν προσφέρουν πλήρη προστασία, γιατί ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από τις περιοχές που δεν καλύπτονται. Για τα κορίτσια υπάρχει το εμβόλιο για 4 στελέχη του ιού, τα πιο συχνά που ενοχοποιούνται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ρωτήστε το γυναικολόγο σας.

Πυελικές λοιμώξεις

Τι είναι οι πυελικές λοιμώξεις;

Είναι η προοδευτική φλεγμονή των σαλπίγγων, της μήτρας, του τραχήλου ή των ωοθηκών. Στα περισσότερα κορίτσια είναι αποτέλεσμα ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια.
Έφηβα κορίτσια με πολλούς ερωτικούς συντρόφους και χωρίς χρήση προφυλακτικού είναι περισσότερο εκτεθειμένα να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και να εμφανίσουν μία λοίμωξη της πυέλου. Αν αυτή η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να οδηγήσει σε μία εσωτερική ουλή, με αποτέλεσμα χρόνιο πόνο στην πύελο, υπογονιμότητα ή εξωμήτριο κύηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πυελικής λοίμωξης;

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά:

  • Πόνος και ευαισθησία στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
  • Πολλά κολπικά υγρά δύσοσμα και με χρώμα κίτρινο ή γκρι ή κιτρινοπράσινα.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας.
  • Περισσότερο αίμα και πόνος στην περίοδο.
  • Αίμα ανάμεσα στις περιόδους.
  • Ρίγη, έμετος και πυρετό.
  • Κούραση, ανορεξία.
  • Πόνος στη μέση.
  • Πόνος στην ούρηση και συχνουρία.

Τι μπορεί να συμβεί;

Αν η πυελική λοίμωξη δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξαπλωθεί στα αναπαραγωγικά όργανα και να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα:

  • Η πυελική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ουλώδη ιστό στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και στη μήτρα, με αποτέλεσμα υπογονιμότητα. Η νεαρή κοπέλα που έχει περάσει πυελική λοίμωξη τρεις η περισσότερες φορές, έχει περίπου 50% πιθανότητα για υπογονιμότητα.
  • Αν η γυναίκα που πέρασε πυελική λοίμωξη, μείνει έγκυος, η ουλή στις σάλπιγγες μπορεί να οδηγήσει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί σε μία από τις σάλπιγγες και όχι στη μήτρα. Αυτό λέγεται εξωμήτρια εγκυμοσύνη. Μία αθεράπευτη εξωμήτριος κύηση μπορεί να οδηγήσει τη σάλπιγγα να ραγεί, να «σπάσει» με αποτέλεσμα αιμορραγία, που ίσως είναι απειλητική για τη ζωή της γυναίκας.
  • Αθεράπευτες ή αδιάγνωστες πυελικές λοιμώξεις βάζουν τη γυναίκα σε κίνδυνο να αναπτύξει ένα σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα, που είναι η συλλογή βακτηρίων, πύου και υγρού στις σάλπιγγες. Είναι περισσότερο συχνό στις έφηβες, ιδιαίτερα σε εκείνες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπιράλ για αντισύλληψη. Η έφηβος με μία τέτοια κατάσταση δείχνει άρρωστη, έχει πυρετό και τόσο πόνο, που την εμποδίζει να περπατήσει. Το απόστημα αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο με ισχυρή αντιβίωση και σε κάποιες περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση.

Μύκητες στον κόλπο μου

Τι είναι η μυκητιασική κολπίτιδα;

Είναι μία πολύ συνηθισμένη φλεγμονή που προκαλείται από μύκητες, οι οποίες συνήθως ζουν σε ζεστά και υγρά μέρη του σώματος, κυρίως στο στόμα και το δέρμα. Όταν εντοπίζονται στον κόλπο, η φλεγμονή που προκαλούν λέγεται μυκητιασική κολπίτιδα.

Το άγχος, η εγκυμοσύνη, οι αρρώστιες μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιτρέπουν στους μύκητες να πολλαπλασιαστούν. Το ίδιο κάνουν και κάποια αντιβιοτικά που χρειάστηκε να πάρουμε ή κάποια αντισυλληπτικά, τα οποία «σκοτώνουν» τα καλά βακτήρια του κόλπου και επιτρέπουν στους μύκητες να αναπτυχθούν.

Μερικά κορίτσια διαπιστώνουν ότι οι μύκητες εμφανίζονται στον κόλπο τους, λίγο πριν αρχίσει η περίοδός του, λόγω των ορμονικών αλλαγών. Εσώρουχα στενά ή νάιλον κρατούν τη υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, που τόσο πολύ χρειάζονται οι μύκητες για να αναπτυχθούν.

Τα καθημερινά ντους στην περιοχή αυτή με αντισηπτικά ταράζουν την ισορροπία των βακτηρίων και κάνουν τους μύκητες να εμφανίζονται.

Η μυκητιασική κολπίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε κορίτσι και δεν έχει σχέση με το αν έχει ή όχι σεξουαλικές σχέσεις, αν και οι μύκητες σποραδικά μπορούν να μεταδοθούν από τον ένα σύντροφο στον άλλο. Αυτοί οι μύκητες που μεταδίδονται σεξουαλικά δεν θεωρούνται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Φαγούρα και ερεθισμός του κόλπου.
  • Κοκκινίλα και φαγούρα στα έξω χείλη του αιδίου.
  • Ένα παχύ, άσπρο έκκριμα σαν κομμένο τυρί, που μερικές φορές μυρίζει σαν ψωμί.
  • Πόνος ή κάψιμο στην ούρηση ή το σεξ.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας, μην παίρνετε μόνη σας φάρμακα, μη βάζετε διάγνωση μόνη σας. Είναι εύκολο να μπερδέψετε τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας με εκείνα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Μόνο ο/η γυναικολόγος σας θα κάνει τη σωστή διάγνωση.

Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω;

Οι εξετάσεις που θα συστήσει ο γυναικολόγος είναι:

  • Άμεση μικροσκοπική κολπικού υγρού.
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού,
  • Μυκητόγραμμα.

Το μυκητόγραμμα είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί οι μύκητες όπως και τα άλλα μικρόβια παρουσιάζουν αντοχή σε κάποια φάρμακα και ο/η γυναικολόγος πρέπει να το γνωρίζει πριν μας δώσει το κατάλληλο για μας αντιμυκητιασικό.

Τα αγόρια κολλάνε τους μύκητες;

Τα αγόρια από τους μύκητες παθαίνουν φλεγμονή στη βάλανο, την κορυφή του πέους τους. Τα αγόρια που έχουν διαβήτη είναι περισσότερο ευαίσθητα. Ένα αγόρι με βαλανίτιδα μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα ή το δέρμα του πέους του να γίνει κόκκινο και να νιώθει φαγούρα. Μερικά αγόρια μπορεί να;

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Είναι ο πιο συχνός τύπος φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος. Τα ούρα περιέχουν αλάτι και άλλα στοιχεία που αποβάλλονται από τα νεφρά φυσιολογικά, όχι όμως βακτήρια. Όταν βακτήρια εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά και πολλαπλασιάζονται στα ούρα, το αποτέλεσμα είναι η ουρολοίμωξη.

Υπάρχουν τρεις κυρίως τύποι ουρολοίμωξης. Όταν τα βακτήρια επηρεάζουν μόνο την ουρήθρα, η φλεγμονή λέγεται ουρηθρίτιδα. Όταν προκαλέσουν φλεγμονή της ουροδόχου, λέγεται κυστίτιδα. Μία άλλη πολύ πιο σοβαρή μορφή ουρολοίμωξης είναι η πυελονεφρίτιδα, όπου ο ασθενής έχει πόνο στη μέση, υψηλό πυρετό και εμετό.

Ποια είναι η αιτία;

Συνηθισμένη αιτία είναι το E. Coli = κολοβακτηρίδιο, το οποίο φυσιολογικά προέρχεται από το έντερο, και από το δέρμα γύρω από την πρωκτική και κολπική περιοχή. Όταν το βακτήριο εισέλθει από την ουρήθρα, πηγαίνει στην ουροδόχο κύστη και προκαλεί φλεγμονή.

Τα κορίτσια υποφέρουν από ουρολοιμώξεις πολύ πιο συχνά από τα αγόρια, εξαιτίας του διαφορετικού σχήματος και μεγέθους της ουρήθρας. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν ουρολοιμώξεις συχνότερα, και συνήθως έχουν κάποια ανωμαλία στη δομή ή τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Το πιο συνηθισμένο λειτουργικό πρόβλημα, είναι η κυστεοουρητηρητική παλινδρόμηση, όπου μερικά ούρα ξαναγυρίζουν από την ουροδόχο κύστη στα νεφρά.

Υπάρχουν πολλοί τρόπο με τους οποίους τα βακτήρια μπαίνουν στην ουρήθρα. Στη διάρκεια της συνουσίας τα βακτήρια που βρίσκονται στην γύρω από τον κόλπο περιοχή, μπορεί να «σπρωχθούν» μέσα στην ουρήθρα, να καταλήξουν στην ουροδόχο κύστη, όπου εκεί βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν. Αυτός είναι ο λόγος που τα κορίτσια με σεξουαλική ζωή υποφέρουν συχνά από ουρολοιμώξεις. Τα βακτήρια στα κορίτσια μπορούν επίσης να μπουν στην ουροδόχο κύστη από τον πρωκτό, με τη λάθος κίνηση στο σκούπισμα στην τουαλέτα από πίσω προς τα εμπρός.

Η χρήση επίσης του σπιράλ και του διαφράγματος σαν αντισύλληψη, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο της ουρολοίμωξης.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με την ουρολοίμωξη. Γι’ αυτό δεν παίρνουμε ποτέ αντιβίωση χωρίς την εξέταση του γιατρού ή χωρίς να κάνουμε καλλιέργεια ούρων που θα βάλει τη διάγνωση της ουρολοίμωξης.

Με ποια εξέταση θα καταλάβω αν έχω ουρολοίμωξη;

Οι εξετάσεις είναι: γενική ούρων και Καλλιέργεια ούρων.

Τα ούρα πρέπει να είναι πρωινά. Συλλέγονται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη μετά από σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Ξεπλενόμαστε με τη βοήθεια του ντους και με φορά του νερού από μπροστά προς τα πίσω. Δεν σκουπιζόμαστε, γιατί η πετσέτα μας μπορεί να είναι καθαρή, αλλά δεν είναι αποστειρωμένη. Αφήνουμε τα πρώτα ούρα να φύγουν και μαζεύουμε τα ούρα από το μέσον της ούρησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

  • Συχνή ούρηση.
  • Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση.
  • Αίσθημα ότι θέλετε να ουρήσετε χωρίς να μπορείτε να το κάνετε.
  • Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
  • Ένα αίσθημα πίεσης στο ορθό στους άντρες.
  • Αιματηρά ή δύσοσμα ούρα.

Αν η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή και έχει επεκταθεί στα νεφρά, υπάρχουν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

  • Υψηλός πυρετός.
  • Ρίγη.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Κοιλιακός πόνος.
  • Θολά ή αιματηρά ούρα.
  • Πόνος στη μέση πάνω από τα νεφρά.

Ποια είναι η θεραπεία;

  • Αντιβίωση που θα συστήσει ο γιατρός για 7 – 14 ημέρες ανάλογα με το είδος της ουρολοίμωξης και το αντιβιόγραμμα που θα πάρουμε από το μικροβιολογικό εργαστήριο. Πολλοί άνθρωποι σταματούν να παίρνουν τα φάρμακά τους, γιατί σε λίγες ημέρες αισθάνονται καλύτερα, όμως τα βακτήρια δεν σκοτώθηκαν από τα αντιβιοτικά λόγω της ημιτελούς θεραπείας και υπάρχει σαφής κίνδυνος να υποτροπιάσει η ουρολοίμωξη.
  • Πιείτε πολύ νερό, ώστε η ουροδόχος κύστη να αυτοκαθαριστεί από τα βακτήρια.
  • Αποφύγετε τον καφέ και το κάπνισμα. Το κάπνισμα σχετίζεται με προβλήματα της ουροδόχου κύστης.

Πως μπορώ να προστατευτώ;

  • Μετά την ούρηση ή την αφόδευση τα κορίτσια πρέπει να σκουπίζονται με φορά από μπρος προς τα πίσω, ώστε να μην μεταφέρουμε βακτήρια από τον πρωκτό στην ουρήθρα.
  • Πάτε στην τουαλέτα για ούρηση τακτικά.
  • Αλλάξτε ταμπόν και σερβιέτες συχνά. Τα συχνά ντους με αφρόλουτρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα.
  • Αποφύγετε τα νάιλον εσώρουχα ή τα βρεγμένα μαγιό.
  • Αν έχετε σεξουαλικές σχέσεις να πλυθείτε πριν και 15 λεπτά μετά την επαφή αγόρια και κορίτσια.
  • Πιείτε άφθονο νερό, 8 – 10 ποτήρια την ημέρα.


ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Τι είναι το άγχος;

Άγχος είναι αυτό που αισθάνεστε όταν αντιδράτε στην πίεση είτε από ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον (σχολείο, δουλειά, φροντιστήριο, οικογένεια, φίλοι) ή από εσωτερικά ερεθίσματα (η επιθυμία για καλές σχολικές επιδόσεις ή για κοινωνικοποίηση). Είναι μία φυσιολογική αντίδραση ανθρώπων όλων των ηλικιών. Προκαλείται από το ένστικτο του σώματος να προστατευτεί από τη συναισθηματική ή σωματική πίεση, ή από κίνδυνο.

Είναι το άγχος πάντα κακό;

Όχι! Στην πραγματικότητα λίγο άγχος είναι καλό. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα πείθαμε τον εαυτό μας να κάνει κάποια πράγματα – σπορ, μουσική, χορό, εργασία, σχολείο – χωρίς την πίεση της επιθυμίας να τα κάνουμε όλα αυτά σωστά.

Κι αν είναι φυσιολογικό συναίσθημα, γιατί με κάνει και νιώθω τόσο χάλια;

Πράγματι με όλα αυτά που συμβαίνουν στην εφηβεία, είναι επόμενο να αισθάνεστε κάποιες φορές, ότι τα γεγονότα ξεπερνούν τις δυνάμεις σας. Μπορεί οι σχέσεις των γονιών σας να είναι κακές ή η κοινωνική σας ζωή να είναι χάλια. Μπορεί να αισθάνεστε πίεση για να πετύχετε τους στόχους σας.
Μία συνηθισμένη αντίδραση έναντι του άγχους είναι να κριτικάρετε τον εαυτό σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και ευχάριστο και η ζωή φαίνεται μίζερη…

Τι μπορεί να αισθάνεστε…

  • Θλίψη, ενοχή κούραση.
  • Έχετε πονοκεφάλους, στομαχόπονους, προβλήματα ύπνου.
  • Κλαίτε ή γελάτε χωρίς λόγο.
  • Κατηγορείτε τους άλλους για άσχημα πράγματα που σας συμβαίνουν.
  • Βλέπετε μόνο την άσχημη πλευρά των γεγονότων.

Τι μπορώ να κάνω;

Μπορεί να μην μπορείτε πάντα να ελέγξετε αυτά που σας αγχώνουν, μπορείτε όμως να αλλάξετε τρόπο αντίδρασης.

Ο τρόπος που αντιδράτε ξεκινά από τον τρόπο σκέψης. Αν αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, θα αλλάξει και το πώς νιώθετε.

  • Φτιάξτε μία λίστα από όλα αυτά που σας αγχώνουν.
  • Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε όλα αυτά που γράψατε να τα ελέγχετε τέλεια.
  • Πάρτε τον έλεγχο σε αυτά που κάνετε.
  • Για παράδειγμα αν διαβάζετε πολλές ώρες, οργανώστε καλύτερα το χρόνο σας, βάζοντας προτεραιότητες.
  • Δείξτε έλεος στον εαυτό σας. Δεν μπορεί να κάνετε πάντα το σωστό. Υπάρχουν λάθη κι από αυτά μαθαίνουμε… Αυτό ισχύει για όλους μας!
  • Μην δεσμεύεστε να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε ή που δεν μπορείτε να κάνετε.
  • Μιλήστε σε κάποιον, εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας.
  • Ασκηθείτε καθημερινά, διαλέγοντας τη μορφή άσκησης που σας αρέσει.

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Ράνια Σουλτούκη, Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος

  • Πίσω από κάθε σου πόνο στέκει ένα λάθος σου.
    Αριστοτέλης
  • Από το χάος ερχόμαστε, στο χάος πηγαίνουμε, το μεσοδιάστημα το λέμε ζωή.
    Ν. Καζαντζάκης
  • Οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ.
    Ε. Καντ
  • Κανένα φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό αν ο γιατρός δεν σταλάζει μέσα του μερικές σταγόνες από αγάπη, συμπόνια και κατανόηση προς τον άρρωστο.
    Σβάϊτσερ
  • Θα εγγυηθώ στον εαυτό μου, ότι θα νιώθω καλά.
  • Αρρώστια είναι ο γιατρός στον οποίο δίνουμε τη μεγαλύτερη σημασία, στην ευγένεια, στη γνώση δίνουμε μόνο υποσχέσεις, στον πόνο υπακούμε.
  • Υγεία δεν είναι μόνον η απουσία αρρώστιας.
  • Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την υγεία τους, είναι σαν τους τσιγκούνηδες, που αποθηκεύουν το θησαυρό τους, χωρίς ποτέ να τον απολαμβάνουν.
    Laurence Steme
  • Στην υγεία υπάρχει ελευθερία. Υγεία είναι η πρώτη από όλες τις ελευθερίες.
    Henri – Frederic Amiel 1828 – 1881
  • Τίποτα δεν αξίζει στον κόσμο που να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε από εκείνο που αγαπάμε.
    Albert Camus
  • Ποτέ δεν συλλογίζομαι το μέλλον, πάντα έρχεται σύντομα.
    Αϊνστάιν
  • Λογικός δεν είναι αυτός που λυπάται για οτιδήποτε χάνει, αλλά αυτός που χαίρεται για οτιδήποτε έχει.
    Δημόκριτος
  • Ο καλός γιατρός χειρουργεί με το χέρι του και όχι με την καρδιά του.
    Αλ. Δουμάς
  • Σε όσους γιατρούς υπάρχει φιλανθρωπία, εκεί υπάρχει και ο έρωτας για επιστήμη.
    Ιπποκράτης
  • Το να ξέρεις να γερνάς είναι το αριστούργημα της σοφίας κι ένα από τα δυσκολότερα μέρη της τέχνης της ζωής.
    Ανρί Αμιέλ
  • Ο καλύτερος γιατρός είναι γενικώς ο χρόνος.
    Οβίδιας
  • Πρέπει κανείς να γεράσει για να πεισθεί πόσο λιγόχρονη είναι η ζωή.
    Άρτουρ Σοπενχάουερ
  • Ο ηλικιωμένος που έζησε κοινωνικά, που έχει δυνατό μυαλό και μνήμη καλή, είναι θησαυρός ανεκτίμητος. Είναι γεμάτος γεγονότα και αξιώματα.
    Ζαν Ντε Λα Μπριγιέρ
  • Το να πετάνε τα πουλιά της ανησυχίας και την έγνοιας πάνω απ’ το κεφάλι σου, αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις. Όμως το να χτίζουν φωλιές στα μαλλιά σου, αυτό μπορείς να το εμποδίσεις.
    Κινέζικη παροιμία
  • Κάθε φορά που ο άνθρωπος θ’ ακολουθεί με ειλικρινή καρδιά το δρόμο της πίστης, θα είναι ικανός να ενωθεί με το Θεό και να κάνει θαύματα.
    Paulo Coelho
  • Τη στιγμή που το περιμένουμε λιγότερο, η ζωή πετάει μπροστά μας μια πρόκληση για να δοκιμάσει το θάρρος και την επιθυμία μας.
    Paulo Coelho
  • Βρες χρόνο να γελάς – είναι η μουσική της ψυχής.
    Παλιά Αγγλική προσευχή
  • Η ζωή πάντα περιμένει τις κρίσιμες στιγμές για να δείξει τη λαμπερή της πλευρά.
    P. Coelho
  • Οι θύελλες κάνουν τις βελανιδιές να ριζώνουν πιο βαθιά.
    George Herbert
  • Από τις μέρες της ζωής μας απομένει… μονάχα όποια θυμίζει είναι καημό… και ένα στοχασμό που τη φωτίζει.
    Τσιγγάνικη ωδή
  • Η ζωή μας σπαταλιέται σε λεπτομέρειες… Απλοποιήστε, απλοποιήστε.
    Χ. Θόρρου
  • Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου.
    Ιπποκράτης
  • Οι ασθένειες που καταστρέφουν τον άνθρωπο δεν είναι λιγότερο φυσικές από τα ένστικτα που τον προστατεύουν.
    Γ. Σανταγιάνα
  • Υγεία δεν είναι η «απουσία», αλλά η «περιφρόνηση» της ασθένειας.
    Γκ. Σουίρτ

Ωράριο λειτουργίας

  • Κύπρου 45
  • Δευτ/Τετ/Παρ 07:30-14:30 και 17:00-20:30
  • Τρι/Πεμ 7:30-14:30
  • Σαβ 8:00-14:00
  • Κυρ Κλειστά

Σημεία εξυπηρέτησης

  • Κύπρου 45 & Ασκληπιού Λάρισα
  • (+30) 2410 537597
  • (+30) 2410 537761
  • (+30) 2410 257420
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Weblis

Για να συνδεθείτε στο σύστημα Weblis, παρακαλούμε κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί.
Σύνδεση
logo