Μικροβιολογικό Εργαστήριο
Μοριακής Βιολογίας - Κυτταρογενετικής

esyd logo
Κλινικές δοκιμές
Αρ.: 1131

Καρκίνος του μαστού

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο σε PDF

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Συνήθως, τα κύτταρα ρυθμίζουν από μόνα τους το χρόνο διπλασιασμού τους και διορθώνουν τυχόν λάθη, που μπορεί να συμβούν. Στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων συμμετέχον το γονίδια. Αν συμβούν μεταλλάξεις σε ένα ή και περισσότερα από τα γονίδια αυτά, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο πολλαπλασιασμού και την επιδιόρθωση, τότε αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τι ρόλο παίζει το φύλο και η ηλικία;

Το φύλο και η ηλικία είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Για κάθε 100 γυναίκες που έχουν καρκίνο του στήθους, αντιστοιχεί ένας άνδρας. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους αυξάνει με την ηλικία. Πριν την ήβη, ο κίνδυνος είναι ανύπαρκτος. Μεταξύ 2030 ετών η πιθανότητα είναι περίπου, 0,04%, ενώ μεταξύ 5060 ετών η πιθανότητα είναι 2,73%.

Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα;

Εκτός από την ηλικία, οι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Από τη στιγμή που άνδρες και γυναίκες μπορούν να μεταβιβάσουν μια μετάλλαξη, θα πρέπει πάντα για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό ιστορικό του κάθε ατόμου.

Το οικογενειακό ιστορικό πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού, να καλύπτει τουλάχιστον 3 γενιές και να περιλαμβάνει όλους τους εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου και την ηλικία εμφάνισης σε κάθε άτομο. Έτσι, ο κίνδυνος που διατρέχει η γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, αυξάνει αν έχει:

  • 2 ή περισσότερους συγγενείς με καρκίνο μαστού ή ωοθηκών
  • μία συγγενή (μητέρα, αδελφή, γιαγιά ή θεία) σε μια από τις δυο πλευρές της οικογένειας, που έχει καρκίνο του μαστού πριν την ηλικία των 50 ετών.
  • μητέρα ή αδελφή που έχει ιστορικό καρκίνου του μαστού.
  • συγγενείς που έχουν συγχρόνως καρκίνο του μαστού και ωοθηκών.
  • έναν ή παραπάνω συγγενείς με δυο είδη καρκίνων (στήθους και ωοθηκών ή δυο διαφορετικών καρκίνων στήθους).
  • άνδρα συγγενή με καρκίνο μαστού.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Υπάρχουν γονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού;

Δύο πρόσφατα απομονωμένα γονίδια, το BRCA1 και το BRCA2 ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό (3070%) οικογενειών με κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 βρίσκονται στο 45% των οικογενειών με πολλά περιστατικά προεμμηνοπαυσιακών καρκίνων του μαστού και στο 80% των οικογενειών με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών μαζί.
Μια μετάλλαξη στο BRCA2 σχετίζεται με μεγάλη πιθανότητα για καρκίνο του μαστού, όπως και στο BRCA1.

Οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο;

Ορμονικοί παράγοντες όπως η ηλικία έναρξης της περιόδου, η ηλικία της εμμηνόπαυσης, ο θηλασμός, τα αντισυλληπτικά και η ορμονική θεραπεία, συμβάλλουν στον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας.

Γυναίκες που ξεκίνησαν να έχουν περίοδο μετά την ηλικία των 14 ετών και έχουν εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Η έναρξη της περιόδου πριν την ηλικία των 14 ετών αυξάνει τον κίνδυνο κατά 1,11,9.

Η εγκυμοσύνη φαίνεται πως βοηθάει τα κύτταρα του στήθους να ωριμάσουν και να διαφοροποιηθούν. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με κάθε επιπλέον κύηση και αν η πρώτη κύηση είναι στην ηλικία των 20 ετών παρά σε ηλικία 2035 ετών.

Συνολικά 2 χρόνια θηλασμού μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όσον αφορά τα αντισυλληπτικά, έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο σε πρόσφατους χρήστες αντισυλληπτικών, αλλά μικρότερο αν η χρήση έχει σταματήσει 1020 χρόνια. Η λήξη οιστρογόνων για περισσότερο από 10 χρόνια αυξάνει. Η ορμονική θεραπεία σε γυναίκες με εμμηνόπαυση σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Διατροφή πλούσια σε λιπαρά έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του ενδομητρίου, αλλά η σχέση της με τον καρκίνο του μαστού είναι πιο ασθενής. Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο καρκίνος του μαστού σχετίζεται με την ποσότητα, τον τύπο ή το θερμιδικό περιεχόμενο των λιπαρών. Τα λίπη καταστέλλουν το ανοσοβιολογικό σύστημα, προάγουν την ανάπτυξη των κυττάρων.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει αν είναι τακτική. Μια πιθανή αιτία είναι ότι επιβραδύνει την έναρξη της περιόδου και την έκθεση σε οιστρογόνα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι 30 λεπτά συνεχόμενης καθημερινής άσκησης, έχουν θετικά αποτελέσματα. Έτσι γυναίκες που είχαν 4 ή περισσότερες ώρες γυμναστικής την εβδομάδα κατά την αναπαραγωγική περίοδο, είχαν κατά 60% μικρότερο κίνδυνο από εκείνες χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα.

Το κάπνισμα του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο;

Σε πρόσφατες μελέτες φαίνεται, ότι ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου. Ο κίνδυνος αυξάνει έως 4 φορές στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πιθανή ερμηνεία είναι ότι ι μαζικός, αδένας εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορα καρκινογόνα παράγωγα του καπνού, που δεν μπορούν να αδρανοποιηθούν, γιατί υπάρχει διαταραγμένο ενζυμικό σύστημα ακετυλίωσης. Πρόσφατα έρευνα έδειξε, ότι μερικές γυναίκες έχουν γενετική ευαισθησία στα καρκινογόνα, που περιέχονται στον καπνό του τσαγάρου.

Η παχυσαρκία τι ρόλο παίζει;

Το βάρος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, τουλάχιστον σε γυναίκες με μεγαλύτερη ηλικία, πιθανόν εξαιτίας έκκρισης ορμονών, που σχετίζονται με το βάρος.
Υψηλό ποσοστό λιποκυττάρων σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη όγκων στο στήθος.

Το περιβάλλον κατά πόσον ενοχοποιείται;

Μεγάλες δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολίας είτε σε επαγγελματικούς χώρους, είτε από θεραπεία με ακτινοβολία αυξάνουν τον κίνδυνο, ειδικά αν ο οργανισμός έχει εκτεθεί σε μικρή ηλικία, τότε που ο ιστός του μαστού αναπτύσσεται. Ένας άλλος περιβαλλοντικών ενοχοποιητικός παράγοντας είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας, που εκπέμπεται από ηλεκτρικές καλωδιώσεις, ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης ή επαγγελματική έκθεση.

Τι είναι ο γενετικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού;

Στο γενετικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού ψάχνουμε τις μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 , οι οποίες ενοχοποιούνται για ένα μεγάλο ποσοστό οικογενειών με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.
Ο γενετικός έλεγχος δεν κάνει τη διάγνωση του ίδιου του καρκίνου, αλλά έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του.
Ένα θετικό αποτέλεσμα δε σημαίνει ότι ο καρκίνος θα εκδηλωθεί.
Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν εγγυάται βελτιωμένη θεραπεία ή επιβίωση.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δε σημαίνει ότι ο καρκίνος δε θα εκδηλωθεί.
Ο γενετικός έλεγχος γίνεται μια φορά.
Υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα του γενετικού ελέγχου.

Σε ποιους πρέπει να γίνεται γενετικός έλεγχος;

Ο γενετικός έλεγχος δεν είναι εξέτασης ρουτίνας. Ο γενετικός έλεγχος σε περίπτωση που υπάρχουν λιγότεροι από 3 προσβεβλημένοι στενοί συγγενείς, είναι χρήσιμος σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ηλικία διάγνωση καρκίνου του μαστού <45 ετών
  • 1 ή περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών.
  • Τουλάχιστον 1 συγγενής από μια πλευρά της οικογένειας με καρκίνο του μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Καρκίνος του μαστού σε άνδρα.

Γενικά άτομα με ηλικία μικρότερη από 18 ετών δεν θα πρέπει να ελέγχονται. Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι εθελοντικός και να μη γίνεται με προτροπή κάποιου τρίτου.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

  1. Αυτοψηλάφηση κάθε μήνα 510 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου.
  2. Εξέταση από κλινικό ιατρό μια φορά το χρόνο.
  3. Μαστογραφία
  4. Υπέρηχος μαστού
  5. Μαγνητική τομογραφία μαστού.
  6. Βιοψία.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος 1
Αν έχει καρκίνο του μαστού η γιαγιά μου ή και η μαμά μου, τότε είναι σίγουρο πως θα προσβληθώ και εγώ.
Λάθος! Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι μόνον ένας παράγοντας κινδύνου. Αλλά ακόμη και αν έχετε περισσότερους από έναν παράγοντες υψηλού κινδύνου, δεν σημαίνει ότι θα αρρωστήσετε κι εσείς ή ότι έχετε την κληρονομική μορφή του καρκίνου. Μόλις το 510% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού, παρουσιάζουν κληρονομούμενες γενετικά μεταλλάξεις.

Μύθος 2
Ανήκω σε ομάδα υψηλού και δεν υπάρχει τίποτα, που μπορώ να κάνω γι’ αυτό.
Λάθος! Υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε, αλλά όχι να εξαλείψουμε τον κίνδυνο. Είναι σωστό να σταματήσουμε το κάπνισμα, να αρχίσουμε καθημερινή συστηματική άσκηση και να είμαστε τακτικές στον προληπτικό έλεγχο (αυτοψηλάφηση, εξέταση γυναικολόγου, μαστογραφία, υπέρηχος μαστού).

Μύθος 3
Η αυτοψηλάφηση κάθε μήνα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να δω αν έχω καρκίνο του μαστού.
Όχι! Περίπου το 25% των καρκίνων του μαστού εντοπίζονται με την αυτοψηλάφηση, 35% βρίσκονται με τη μαστογραφία και ποσοστό 40% εντοπίζονται με το συνδυασμό κλινικής εξέτασης και μαστογραφίας.

Μύθος 4
Ο καρκίνος του μαστού αφορά γυναίκες μεγάλης ηλικίας.
Λάθος! Αν και ο κίνδυνος μεγαλώνει με την ηλικία, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Από την ηλικία 139 ετών ο κίνδυνος είναι <0,5%, από 4059 ετών είναι 4% και για γυναίκες ηλικίας 6079 είναι σχεδόν 7%. Αν φτάσετε τα 90 έτη ζωής ο κίνδυνος είναι περίπου 14,5%.

Μύθος 5
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι όμοια με θανατική καταδίκη.
Λάθος! Ποσοστό 80% των γυναικών με καρκίνο του μαστού χωρίς μεταστάσεις, θα επιβιώσουν περισσότερο από 5 χρόνια. Αλλά ακόμη και αν εξαπλωμένος, οι καινούριες θεραπείες, έχουν βελτιώσει κατά πολύ, το προσδοκώμενο ζωής. Παίζει σπουδαίο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση.

Μύθος 6
Έχω κάνει παιδιά και τα θήλασα και αυτό με προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.
Λάθος! Είναι αλήθεια ότι αν έχετε τουλάχιστον 2 εγκυμοσύνες πριν την ηλικία των 30 ετών και θηλάσατε τα παιδιά σας, ο κίνδυνος που διατρέχετε για καρκίνο του μαστού είναι λιγότερος, αλλά δεν είστε απόλυτα προστατευμένη.
Όταν ανακαλύψετε ένα ογκίδιο στο μαστό σας, είναι απόλυτα φυσιολογικό να ενεργοποιηθείτε. Κάθε τι που ψηλαφούμε στον μαστό δεν είναι βέβαια καρκίνος. Στην πραγματικότητα οι 8 στις 10 περιπτώσεις είναι αθώες.

Τι γίνεται όταν ψηλαφίσουμε ένα ογκίδιο στο μαστό μας;

Τότε ο γιατρός μας θα μας συστήσει να κάνουμε βιοψία. Υπάρχει: η βιοψία με βελόνα (FNA), όπου μια λεπτή βελόνα μπαίνει μέσα στο ογκίδιο, γίνεται αναρρόφηση και το υλικό, το εξετάσει ο παθολογοανατόμος ιατρός.

  • η βιοψία με εξαγωγή μικρού ιστικού τεμαχίου και
  • η χειρουργική βιοψία, η οποία μπορεί να γίνει είτε με τοπική, είτε με γενική αναισθησία. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του ογκιδίου και αν είναι επιφανειακό ή όχι.

Ερωτήσεις για το γιατρό μας.

  • Χρειάζομαι βιοψία; Αν ναι γιατί;
  • Τι είδους βιοψία μου συστήνεται; Γιατί;
  • Πόσο σύντομα θα γνωρίζω τα αποτελέσματα;
  • Τι είδους αναισθησία προτείνετε; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της κάθε μιας για την περίπτωσή μου;

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ

  • Δεν πρέπει να αισθάνεστε ενοχή. Δεν έχετε κάνει τίποτα «λάθος» στη ζωή σας που να προκάλεσε τον καρκίνο του μαστού.
  • Ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλείται από το άγχος ή από κάποιο χειρουργείο στο μαστό.
  • Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο μαστού ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ κανέναν από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου ή κάποιο οικογενειακό ιστορικό.
  • Μεγαλώνοντας σε ηλικία, αυξάνεται ο κίνδυνος, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών και φθάνοντας μέχρι τα 80.

Τι θα πει «στάδιο» του καρκίνου;

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σύνθετη ασθένεια. Η θεραπεία του δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες. Για να μπορέσουν οι ιατροί να διαλέξουν την καταλληλότερη για σας θεραπεία, θα πρέπει να σταδιοποιήσουν τον όγκο και αυτό εξαρτάται από:

  • πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο όγκος και που βρίσκεται στο μαστό
  • αν υπάρχουν μασχαλιαίοι λεμφαδένες και
  • αν ο καρκίνος βρίσκεται και σε άλλα σημεία του σώματος.
  • Καλοήθης όγκος: σημαίνει ότι το ογκίδιο στο μαστό σας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καρκίνος.
  • Κακοήθεις όγκος: σημαίνει ότι ο ιστός στο μαστό σας έχει καρκινικά κύτταρα.
  • In situ: είναι ένας πρόωρα διαγνωσμένος καρκίνος ή μια προκαρκινωματώδης βλάβη, η οποία δεν έχει εξαπλωθεί ούτε στους λεμφαδένες, ούτε σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Στάδιο 0 πρόωρα διαγνωσμένος καρκίνος ή μια προκαρκινωματώδη κατάσταση (in situ). Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί μέσα ή έξω από το μαστό.

Στάδιο Ι όγκος <2cm. Δεν βρίσκεται καρκίνος στους λεμφαδένες της μασχάλης ή κάπου αλλού έξω από το μαστό.

Στάδιο ΙΙ όγκος <2cm. Ο καρκίνος βρίσκεται στους λεμφαδένες της μασχάλης.
ή
Όγκος 25cm. Ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται ή όχι στους λεμφαδένες της μασχάλης.
ή
Όγκος >5cm. Ο καρκίνος δεν βρίσκεται στους λεμφαδένες της μασχάλης.

Στάδιο ΙΙΙ όγκος <5cm με μασχαλιαίους λεμφαδένες «κολλημένοι» μεταξύ τους.
ή
Όγκος >5cm ή ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του μαστού.

Στάδιο ΙV Ο όγκος έχει εξαπλωθεί έξω από το μαστό στα οστά, πνεύμονες, συκώτι και εγκέφαλο.

Ποιες ειδικότητες ιατρών θα με βοηθήσουν;

Το καρκίνο του μαστού δεν τον αντιμετωπίζει ένας ιατρός, αλλά ομάδα επιστημόνων:

  • αναισθησιολόγος
  • ογκολόγοςπαθολόγος
  • ογκολόγοςχειρουργός
  • ακτινολόγος
  • ακτινοθεραπευτής ογκολόγος
  • φυσιοθεραπευτής
  • ψυχολόγος

Τι μπορώ να κάνω μετά την μαστεκτομή για το στήθος μου;

Μπορείτε να φορέσετε ένα προσθετικό υλικό, που να ταιριάζει στο έλλειμμα του μαστού. Σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας, μπορείτε να καταφύγετε στην αποκατάσταση με πλαστική χειρουργική.

Μετά τη μαστεκτομή και την αφαίρεση λεμφαδένων της μασχάλης, πρήστηκε το χέρι μου. Γιατί;

Οι λεμφαδένες της μασχάλης «φιλτράρουν» λεμφικό υγρό από το μαστό και το χέρι σας. Η ακτινοθεραπεία και η μαστεκτομή, μπορούν να διαταράξουν όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρήξιμο του χεριού, που λέγεται λεμφοΐδημα. Περίπου ένα ποσοστό 520% των γυναικών παρουσιάζουν αυτή την επιπλοκή.

  • Προστατέψτε το χέρι σας.
  • Αποφύγετε την έκθεση του χεριού αυτού στον ήλιο.
  • Μην παίρνετε την πίεσή σας από το χέρι αυτό και ας μην πάρετε τη χημειοθεραπεία σας βάζοντας σ’ αυτό το χέρι τον ορό.
  • Χρησιμοποιείστε ηλεκτρική μηχανή για να ξυρίσετε τη μασχάλη σας.
  • Μην σηκώνετε από αυτό το χέρι βάρη ή και την τσάντα σας.
  • Φορέστε γάντια αν ασχολείστε με κηπουρική.
  • Αποφύγετε τα στενά μανίκια των ρούχων ή τα σφιχτά κοσμήματα στον καρπό.
  • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν πονάτε ή το χέρι σας είναι θερμό και κόκκινο.

Κάνω ακτινοθεραπεία, τι πρέπει να ξέρω;

Μπορεί να αισθάνεστε λίγο περισσότερη κούραση από ότι συνήθως ή να εμφανιστούν κάποιες δερματικές ενοχλήσεις, όπως ερεθισμός, κοκκίνισμα, φαγούρα, ξεφλούδισμα, ή ξάσπρισμα του δέρματος του μαστού.
Η θεραπεία σας κρατά λίγο χρόνο κάθε φορά και όλο αυτό το διάστημα δεν αισθάνεστε τίποτα. Η ακτινοβολία στοχεύει μια πολύ μικρή περιοχή του μαστού σας. Μετά τη θεραπεία σας μπορείτε να φιλήσετε, να αγκαλιάσετε, να κάνετε χειραψία και να έχετε ερωτική ζωή, ακριβώς όπως και πριν.

Κάνω χημειοθεραπεία, τι πρέπει να ξέρω;

Ρωτήστε το γιατρό σας:

  • Για πόσο καιρό θα κάνω χημειοθεραπεία;
  • Μπορώ να συνεχίσω τη δουλειά μου;
  • Πως μπορώ να χειριστώ τη ναυτία;
  • Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα «ταξιδεύουν» σε όλο το σώμα και επιβραδύνουν την ανάπτυξη ή εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
  • Τα περισσότερα από αυτά χορηγούνται ενδοφλέβια, αλλά υπάρχουν και κάποια από το στόμα. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει από 4 μήνες έως 2 χρόνια. Συνήθως γίνεται σε κύκλους. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι η ναυτία, έμετοι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αλλαγές βάρους, έλκη στόματος και ξηρότητα στο λαιμό. Κάποια φάρμακα προκαλούν απώλεια μαλλιών.
  • Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία είναι καλό να τελειώσετε τις οδοντιατρικές εργασίες, οι οποίες αναβάλλονται για όσο καιρό διαρκεί η χημειοθεραπεία.

Διαχείριση της ναυτίας.

  • Ζητήστε φάρμακο ενάντια της ναυτίας.
  • Τρώτε μικρές ποσότητες γευμάτων πιο συχνά.
  • Μην τρώτε 34 ώρες πριν τη θεραπεία.
  • Προτιμήστε ελαφρά γεύματα και ξεκουραστείτε μετά από κάποιο γεύμα.

Προστατευτείτε από τις λοιμώξεις.

Τώρα που κάνετε χημειοθεραπεία το σώμα σας είναι αδύναμο να αντισταθεί στις λοιμώξεις.

Μην προτιμάτε μέρη με συνωστισμό ή επαφές με ανθρώπους που είναι κρυωμένοι.

Κάντε καθημερινά το μπάνιο σας, πλένετε συχνά τα χέρια σας και φροντίστε για την υγιεινή καθαριότητα του στόματός σας.

Φορέστε γάντια όταν κάνετε εργασίες, για να προστατευτείτε από καψίματα και κοψίματα.

Αν κοπείτε, καθαρίστε την πληγή και καλύψτε την.

Τρώτε και υγιεινά.

Να έχετε πολύ χρόνο ξεκούρασης.

Εγκυμοσύνη και πρόωρη εμμηνόπαυση. Τι σχέση έχουν με τον καρκίνο του μαστού;

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί να διακοπή η περίοδος ή να μπείτε σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Για την αντισυλληπτική προστασία σας εκείνο το διάστημα, μιλήστε με το γιατρό σας.
Η επίδραση της χημειοθεραπείας στο έμβρυο είναι άγνωστη. Όταν σταματήσει η χημειοθεραπεία, η ικανότητά σας να μείνετε έγκυος θα εξαρτηθεί από τα φάρμακα που πήρατε. Συζητήστε το με το γιατρό σας.

Τι είναι η ορμονοθεραπεία;

Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού ελέγχονται αν είναι «ευαίσθητα» στις φυσικές ορμόνες του σώματός μας τα οιστρογόνα ή την προγεστερόνη. Αν οι εξετάσεις που θα γίνουν απαντήσουν ότι ο καρκίνος είναι «θετικός», αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν όταν αυτές οι ορμόνες βρεθούν στον όγκο. Τότε μπορεί ο γιατρός να σας συστήσει την ορμονοθεραπεία, που θα μπλοκάρει τις ορμόνες σας να φτάσουν στον όγκο. Τα φάρμακα αυτά είναι με τη μορφή χαπιού.

Πιθανές επιπλοκές της ορμονοθεραπείας είναι οι εξάψεις και η ναυτία. Λιγότερο συχνές αναφέρονται η κατάθλιψη, η κολπική φαγούρα και αιμορραγία, η απώλεια της όρεξης, πονοκέφαλοι και η αύξηση του σωματικού βάρους. Κάποιες μελέτες έδειξαν έναν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.

Ρωτήστε το γιατρό σας:

  • Διατρέχω μεγάλο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου μου;
  • Η ορμονοθεραπεία θα με βοηθήσει και σε τι;
  • Ποιες είναι οι παρενέργειες;
  • Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για τις παρενέργειες;
  • Για πόσο καιρό θα παίρνω ορμονοθεραπεία;

Συναισθηματική διαχείριση του καρκίνου.

  • Είναι απόλυτα φυσιολογικό το σοκ που αισθάνεστε μετά τη διάγνωση. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται θυμό, φόβο, άρνηση να δεχθούν τη νέα πραγματικότητα, απογοήτευση, απώλεια της ψυχραιμίας και βαθιά θλίψη. Άλλες νιώθουν μόνες, απομονωμένες. Έχουν να διαχειριστούν θέματα όπως η εμφάνισή τους, οι μελλοντικές προοπτικές, η σεξουαλικότητα και η πιθανότητα του θανάτου.
  • Κάθε γυναίκα θα διαχειριστεί τα συναισθήματά της και θα αποδεχτεί τη διάγνωση του καρκίνου, με το δικό της τρόπο. Πολλές βρίσκουν, ότι το να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με φίλους και αγαπημένους, είναι ανακουφιστικό.
  • Μιλήστε με γυναίκες που πέρασαν παρόμοια περιπέτεια υγείας με εσάς.

Τι πρέπει να ξέρω για τη μαστογραφία;

  • *Η μαστογραφία δίνει πληροφορίες για τα ψηλαφητά ογκίδια, αλλά μπορεί να ανακαλύψει και μη ψηλαφητές ανωμαλίες.
  • *Η μέση διάμετρος ογκιδίου που ανευρίσκεται στις γυναίκες που κάνουν τακτικά μαστογραφία είναι 1cm.
  • Το αντίστοιχο μέγεθος ογκιδίου που βρίσκεται στις γυναίκες, που κάνουν τακτικά μαστογραφία είναι 2cm.
  • Το μέγεθος του ογκιδίου που κατά μέσο όρο βρίσκεται τυχαία είναι 3,5cm.
  • *Όπως και κάθε εξέταση, έχει διαγνωστικά όρια. Δεν ανιχνεύει όλους τους όγκους. Η κλινική εξέταση του μαστού βρίσκεται το 15% των ψηλαφητών όγκων, που δεν φαίνονται στη μαστογραφία.
  • *Στη μαστογραφία επίσης έχουμε και ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δηλαδή βλάβες που μοιάζουν ακτινολογικά με όγκο, αλλά η βιοψία είναι αρνητική.
  • *Είναι λιγότερο ευαίσθητη εξέταση σε νέες γυναίκες <40 ετών, που ο μαστός τους είναι πυκνός. Σε περιπτώσεις νεαρών γυναικών με αυξημένο γενετικό κίνδυνο, κάποιοι γιατροί συστήνουν την μαγνητική τομογραφία μαστών.
  • *Μόνο 12 στις 1000 μαστογραφίες, είναι θετικές για καρκίνο του μαστού.
  • *Είναι χρήσιμο (αν είστε ευχαριστημένη) η ετήσια μαστογραφία σας να γίνεται στο ίδιο κέντρο. Καλό είναι να έχετε μαζί σας και την προηγούμενη, ώστε να γίνουν συγκριτικές αναλώσεις από τον ακτινολόγο.
  • *Πριν κάνετε τη μαστογραφία συνεννοηθείτε με το γιατρό σας ποια ημέρα του κύκλου σας, πρέπει να πάτε.

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Ράνια Σουλτούκη, Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος

  • Πίσω από κάθε σου πόνο στέκει ένα λάθος σου.
    Αριστοτέλης
  • Από το χάος ερχόμαστε, στο χάος πηγαίνουμε, το μεσοδιάστημα το λέμε ζωή.
    Ν. Καζαντζάκης
  • Οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ.
    Ε. Καντ
  • Κανένα φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό αν ο γιατρός δεν σταλάζει μέσα του μερικές σταγόνες από αγάπη, συμπόνια και κατανόηση προς τον άρρωστο.
    Σβάϊτσερ
  • Θα εγγυηθώ στον εαυτό μου, ότι θα νιώθω καλά.
  • Αρρώστια είναι ο γιατρός στον οποίο δίνουμε τη μεγαλύτερη σημασία, στην ευγένεια, στη γνώση δίνουμε μόνο υποσχέσεις, στον πόνο υπακούμε.
  • Υγεία δεν είναι μόνον η απουσία αρρώστιας.
  • Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την υγεία τους, είναι σαν τους τσιγκούνηδες, που αποθηκεύουν το θησαυρό τους, χωρίς ποτέ να τον απολαμβάνουν.
    Laurence Steme
  • Στην υγεία υπάρχει ελευθερία. Υγεία είναι η πρώτη από όλες τις ελευθερίες.
    Henri – Frederic Amiel 1828 – 1881
  • Τίποτα δεν αξίζει στον κόσμο που να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε από εκείνο που αγαπάμε.
    Albert Camus
  • Ποτέ δεν συλλογίζομαι το μέλλον, πάντα έρχεται σύντομα.
    Αϊνστάιν
  • Λογικός δεν είναι αυτός που λυπάται για οτιδήποτε χάνει, αλλά αυτός που χαίρεται για οτιδήποτε έχει.
    Δημόκριτος
  • Ο καλός γιατρός χειρουργεί με το χέρι του και όχι με την καρδιά του.
    Αλ. Δουμάς
  • Σε όσους γιατρούς υπάρχει φιλανθρωπία, εκεί υπάρχει και ο έρωτας για επιστήμη.
    Ιπποκράτης
  • Το να ξέρεις να γερνάς είναι το αριστούργημα της σοφίας κι ένα από τα δυσκολότερα μέρη της τέχνης της ζωής.
    Ανρί Αμιέλ
  • Ο καλύτερος γιατρός είναι γενικώς ο χρόνος.
    Οβίδιας
  • Πρέπει κανείς να γεράσει για να πεισθεί πόσο λιγόχρονη είναι η ζωή.
    Άρτουρ Σοπενχάουερ
  • Ο ηλικιωμένος που έζησε κοινωνικά, που έχει δυνατό μυαλό και μνήμη καλή, είναι θησαυρός ανεκτίμητος. Είναι γεμάτος γεγονότα και αξιώματα.
    Ζαν Ντε Λα Μπριγιέρ
  • Το να πετάνε τα πουλιά της ανησυχίας και την έγνοιας πάνω απ’ το κεφάλι σου, αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις. Όμως το να χτίζουν φωλιές στα μαλλιά σου, αυτό μπορείς να το εμποδίσεις.
    Κινέζικη παροιμία
  • Κάθε φορά που ο άνθρωπος θ’ ακολουθεί με ειλικρινή καρδιά το δρόμο της πίστης, θα είναι ικανός να ενωθεί με το Θεό και να κάνει θαύματα.
    Paulo Coelho
  • Τη στιγμή που το περιμένουμε λιγότερο, η ζωή πετάει μπροστά μας μια πρόκληση για να δοκιμάσει το θάρρος και την επιθυμία μας.
    Paulo Coelho
  • Βρες χρόνο να γελάς – είναι η μουσική της ψυχής.
    Παλιά Αγγλική προσευχή
  • Η ζωή πάντα περιμένει τις κρίσιμες στιγμές για να δείξει τη λαμπερή της πλευρά.
    P. Coelho
  • Οι θύελλες κάνουν τις βελανιδιές να ριζώνουν πιο βαθιά.
    George Herbert
  • Από τις μέρες της ζωής μας απομένει… μονάχα όποια θυμίζει είναι καημό… και ένα στοχασμό που τη φωτίζει.
    Τσιγγάνικη ωδή
  • Η ζωή μας σπαταλιέται σε λεπτομέρειες… Απλοποιήστε, απλοποιήστε.
    Χ. Θόρρου
  • Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου.
    Ιπποκράτης
  • Οι ασθένειες που καταστρέφουν τον άνθρωπο δεν είναι λιγότερο φυσικές από τα ένστικτα που τον προστατεύουν.
    Γ. Σανταγιάνα
  • Υγεία δεν είναι η «απουσία», αλλά η «περιφρόνηση» της ασθένειας.
    Γκ. Σουίρτ

Ωράριο λειτουργίας

  • Κύπρου 45
  • Δευτ/Τετ/Παρ 07:30-14:30 και 17:00-20:30
  • Τρι/Πεμ 7:30-14:30
  • Σαβ 8:00-14:00
  • Κυρ Κλειστά

Σημεία εξυπηρέτησης

  • Κύπρου 45 & Ασκληπιού Λάρισα
  • (+30) 2410 537597
  • (+30) 2410 537761
  • (+30) 2410 257420
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Weblis

Για να συνδεθείτε στο σύστημα Weblis, παρακαλούμε κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί.
Σύνδεση
logo